Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 6 September 2009

Zamri lawan Nizar:(Video)PRK Bagan Pinang, Anwar palu gendang perang


Selepas Pakatan Rakyat berjaya mempertahankan kedudukannya dalam 8 dari 9 pilihanraya kecil pasca pru12 lalu, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim membunyikan gendang perang menandakan bermulanya kempen menggempur Bagan Pinang.

Di hadapan ribuan yang hadir di Dewan Tow Boo Keong, Ipoh, malam semalam, Anwar menggesa semua penyokong Pakatan Rakyat untuk menggiatkan kempen memenangi kawasan Umno ini.

"Ada orang kata ketuanan Melayu, saya hendak tanya Melayu mana tuan? Melayu pemimpin Umno, Melayu kaya, Melayu sombong bukan Melayu kampung, bukan Melayu miskin, bukan Melayu yang merana," katanya.

Pakatan Rakyat memenangi semua pertarungan di Semenanjung dan tewas satu di Batang Ai, Sarawak. Hanya PRK Penanti yang menyaksikan Umno-BN tidak bertanding, gagasan kerajaan alternatif ini merangkul 7-1 kemenangan berbanding BN, yang terbaru PRK Permatang Pasir pada Ogos lalu.

Kerusi Dun Bagan Pinang diisytihar kosong dengan kematian Adun Azman Mohd Noor Jumaat lalu. Dalam PRU12, Azman meraih 6430 undi menewaskan pesaing Pas, Ramli Ismail, dengan majoriti 2,333 undi.

Meskipun Umno dikatakan kuat di Bagan Pinang, namun pemimpin reformasi itu berkata beliau amat yakin Pakatan Rakyat mampu merampas kemenangan dari pemerintah. Anwar menambah rakyat perlu membuktikan bahawa perubahan juga dituntut di kawasan-kawasan Umno.

Beliau bagaimanapun tidak menolak bahawa saingan yang akan dihadapi Pakatan Rakyat sukar. Selain dari 5,000 undi pos yang menanti Pakatan Rakyat di Bagan Pinang, Suruhanjaya Pilihan Raya juga dibidas kerana gagal memastikan pilihan raya diadakan secara telus dan adil, halangan yang membantutkan arus perubahan.

Anwar juga mengajak Pakatan Rakyat menilai prestasi masing-masing. Beliau berkata gagasan alternatif itu perlu mengeratkan kerjasama dan menunjukkan kerja yang konsisten dengan prinsip Malaysia baru.

Kematangan, ikhtisas dan ketanggungjawaban harus ditunjukkan dan dibuktikan supaya pengundi yakin dengan pilihan mereka.

Anwar mendapat tepukan gemuruh apabila beliau sekali-lagi mengulangi pendiriannya bahawa kedudukan Melayu dan Islam akan dimartabat, sementara hak bukan-Melayu dan bukan-Islam di negara ini dipertahan.

"Kita sudah matang untuk membuat keputusan, ini Malaysia terdapat pemimpin Cina dan India. Saya seorang Melayu dan bangga menjadi Melayu, saya seorang Islam dan mengamalkan ajaran Islam. Saya tidak datang ke di sini untuk menyenangi kaum Cina bahawa saya bukan Melayu.

"Tidak menjadi masalah orang Melayu jadi Melayu atau orang Islam terus komited dengan pegangannya. Tetapi ini adalah negeri Melayu yang mempunyai jiwa kaum Cian, India, Iban dan Kadazan, ini negara kita. Kita boleh dengar suara yang menyatakan 1Malaysia, siapa kata 1 Malaysia? 1Malaysia untuk orang atas dan 1Malaysia untuk orang bawah," katanya.

Beliau menyeru semua untuk menolak politik provokasi yang telah menenggelamkan ruang dialog dan toleransi. Ramuan untuk keharmonian adalah keadilan dan kebijaksanaan dalam mencari penyelesaian apa-apa isu sensitif yang berbangkit.

Lebih 600 ahli dikatakan menyertai Parti Keadilan Rakyat malam ini. Bekas Ahli Parlimen Lumut Yap Yit Thong menyerahkan borang keahlian baru ke tangan Anwar Ibrahim, selaku Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat turut diadakan disambut dengan tepukan gemuruh dari para hadirin.TVA

Zamri lawan Nizar: BN Perak makin lemah

Pesuruhjaya Pas Perak,Ust Abu Bakar Hussain


Oleh : mohd hafez sabri

Pada 2 September, telah diadakan Sidang DUN bagi kerajaan Negeri Perak. Namun, ia telah dikatakan sebagai tidak senonoh oleh Zambry. Bahkan beliau sendiri tidak membenarkan mana-mana wakil rakyat BN daripada menghadiri sidang tersebut. Apa yang dilihat, tindakan polis yang tidak berpatutan, telah menimbulkan lagi ketegangan dan kezaliman.

Mengulas lanjut tentang isu ini, Ustaz Abu Bakar Hussain, Pesuruhjaya PAS Perak mengecam tindakan Zambry yang menampakkan bahawa adun-adun BN sebagai pengecut. Mereka sendiri tidak berani berhadapan dengan PR. Bahkan mereka hanya mengharapkan kepada polis-polis untuk diperkudakan oleh mereka

Beliau berkata, saya yakin, Zambry tidak akan berani bersemuka dan duduk semeja dengan PR untuk menyelesaikan kemelut di Perak. Apatah lagi beliau tidak sanggup untuk melihat DUN dibubarkan. Ini kerana mereka sendiri menjangkakan kekalahan mereka. Hari ini, BN sudah kalah 0-8 dalam pilihanraya kecil. Jelas membuktikan bahawa rakyat Perak sudah benci dan jemu dengan cara pemerintahan sekular yang diperjuangkan oleh BN.

Beliau berkata lagi, sejarah telah menjelaskan semuanya. Pemerintahan yang berasaskan kepada pemikiran manusia, tidak akan lama. Manusia pasti jemu dan muak dengan gaya pembawaan perjuangan tersebut. Bahkan, pemerintah yang zalim, hakikatnya pengecut untuk berhadapan dengan kebenaran.

Zambry sememangnya tidak berani berhadapan dengan kebenaran. Beliau lebih suka memperlihatkan kebaikannya menghulurkan sumbangan, sedangkan itu adalah duit kerajaan yang memang sepatutnya diberikan. Hakikatnya beliau cuba menjahilkan rakyat dengan mengaburi mereka dengan matawang.

Apabila diajak berbincang, beliau tidak akan hadir, bahkan menghentam dari jauh sahaja. Apabila diajak supaya membubarkan DUN, sudah pasti beliau menolak. Ini kerana beliau takutkan kebenaran. Bahkan dia adalah seorang yang telah melakukan banyak kejahatan dan pelanggaran undang-undang. Inilah pemimpin jahat yang dicipta oleh UMNO, dan mereka berusaha melahirkan lebih ramai pemimpin yang seperti ini.detikdaily

Zamri lawan Nizar:Kapal Selam KD TAR antara yang termahalSemalam, kapal selam Scorpene yang telah ditempah oleh kerajaan dari Perancis telah pun sampai di Pelabuhan Klang. Kapal itu telah diberi nama KD Tunku Abdul Rahman bersempena dengan nama bapa kemerdekaan negara.

Sementara itu, sebuah lagi kapal selam Scorpene yang diberi nama KD Tun Razak dijangka akan tiba pada April tahun depan.

Kapal selam yang berharga US$580 juta sebuah yang dibeli oleh kerajaan adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan dua negara lain yang turut sama membeli kapal selam tersebut dengan harga yang lebih murah.

Chile membuat pembelian pada harga USD250 juta manakala India pula USD540 juta sebuah. Tiada sebarang sebab diberikan menjelaskan lonjakan kos ini, namun ramai mengesyaki bahawa pemberian komisyen mungkin antara faktor utamanya, lebih-lebih lagi apabila syarikat Perimekar Sdn Bhd dilaporkan menerima komisyen setinggi RM360 juta dari urusniaga ini.

Bagi Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar, beliau tidak menolak kepentingan menambahbaik pertahanan negara. Namun beliau mempersoalkan mengapa kepentingan syarikat - syarikat kroni didahulukan dalam perolehan senjata negara.

“Bagi saya untuk memilikinya memang satu kewajaran untuk kita memiliki kapal selam dalam menghadapi corak peperangan laut, zaman ini yang memberi tumpuan kepada peperangan kawasan literal waters, bagi saya Malaysia melalui zon eksekutif, ia mempunyai aktiviti perlombongan minyak, gas dalam kawasan literal, 200km dari pantai negara kita ini, maknanya kita perlu kepada soal keselamatan dan pertahanan yang menggunakan keperluan kapal selam.

“Ya ini yang menjadi isu selama ini kalau kita melihatkan bahawa isu dari sudut berlakunya wujud rasuah dan dalam kes pembelian kapal selam ini. Dan ini juga isu yang dikatakan menjadikan sebab kepada kematian pembunuhan kematian ke atas gadis Mongolia iaitu Antantulya, oleh sebab itu bagi saya bahawa saya minta dan cabar pihak kerajaan supaya mengemukakan perbandingan-perbandingan jika ada tender terbuka antarabangsa yang membolehkan syarikat-syarikat daripada negara lain dan juga Scorpene mengemukakan cadangan-cadangan mereka seperti mana yang dikehendaki oleh spesifikasi yang dikehendaki oleh pihak kerajaan kita," katanya ketika dihubungi.

Di bawah kerajaan BN, kepentingan politik bercampur-baur dengan kepentingan keselamatan negara sepertimana urusniaga pembelian Eurocopter misalannya, Mahfuz berkata
kegagalan kerajaan untuk membuat pembelian berhemah menghakis kemampuan untuk menambahbaikan keselamatan negara.

Kementerian Pertahanan telah bersetuju untuk memperolehi helikopter baru daripada pengeluar-pengeluar helikopter Eropah, lantaran itu Eurocopter dipilih bagi menggantikan Nuri dengan tujuan untuk mengelak dari dipersoal nilai integriti dan ketelusan.

Eurocopter Cougar EC725 adalah satu daripada empat pesawat disenaraipendekkan oleh kerajaan untuk menggantikan helikopter Nuri. Tiga yang lain adalah Sikorsky S92,
Agusta Westland EH-101 Merlin dan Mi-17 Hip.

Timbalan Menteri Pertahanan Abu Seman Yusop menerima satu tamparan hebat daripada MP Pakatan Rakyat hari ini apabila beliau secara terbuka mengakui yang helikopter tentera yang berharga bilion ringgit tidak menjalani mana-mana pemeriksaan fizikal.

“Jadi jika mereka mendapat tawaran atau apa nama cadangan yang diberikan oleh negara-negara lain untuk menjual kapal selam kepada negara kita, jadi di situ kita dapat melihat sama ada tepat atau pun tidak nama pembelian Scorpene ini. Jadi sebab itu, kita dapat melihat sama ada tepat atau pun tidak pembelian Scorpene ini.

“Jadi sebab itu saya katakan tadi bahawa di sini perlu kepada satu penyiasatan sebab apa yang dipersoalkan selama ini ialah isu komisyen. Mungkin negara-negara lain tidak boleh memberikan tawaran komisyen yang lebih kepada mereka-mereka yang terlibat dalam urusan jual beli umpamanya, jadi sebab itu, saya rasa kita beli dengan meletakkan harga yang lebih berbanding negara lain.

“Padahal ia mungkin kapal yang sama dan menggunakan sistem yang sama kerana lebihan daripada harga yang kita belikan itu akan dipulangkan kepada orang tengah yang menjadi orang tengah dalam urusan jual beli kapal selam. Kalau orang lain membeli dengan lebih murah, dia tiada sistem itu mungkin apa nama kepatutan kepada harga yang mungkin kita beli. Tetapi kalau negara lain pun tida sistem tersebut, kita pun tiada sistem tersebut atau pun negara lain ada sistem tersebut dan kita lebih mahal, jadi ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena terhadap proses pembelian."

"Dan kita tidak boleh menafikan bahawa dalam perkara ini, kerajaan sehingga sekarang masih belum boleh menangkis dan menafikan dan membersihkan nama mereka daripada dakwaan-dakwaan yang dibuat sebelum ini ada usul pembelian dalam kes rasuah sebelum ini khususnya atas apa yang dikatakan bahawa telah diberikan kepada Razak Baginda tetapi mereka mengatakan bukan kerajaan yang beri tetapi syarikat pengeluar kapal selam yang mengeluarkan telah memberi komisien dan sebagainya, jadi ini yang perlu diperjelaskan oleh pihak kerajaan,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul berkata kerajaan seharusnya mengemukakan tender terbuka ke atas pembelian kapal selam itu dan bukannya dibuat secara senyap dengan menggunakan orang tengah.

“Ya itu yang disebut dalam parlimen, beberapa kali yang lalu, pembelian ini bukanlah yang kita beli daripada tender terbuka maknanya senjata yang kita beli ini bukan dari kerajaanmelalui kerajaan, jadi soalan yang timbul kenapa kita harus menggunakan orang tengah sebagai perunding sedangkan yang ini ialah G to G, jadi kalau G to G, kerajaan dengan sendiriya akan membuat keputusan mengenai kos.

“Mungkin awak perlukan apa nama perunding yang paling minima untuk sesuatu level tetapi sudah pasti harganya pasti lebih jauh dari murah kerana kita tidak ada kos-kosyang lain, sebab itu kita ada bukti sepertimana Datuk Seri Anwar sebut, kita ada bukti yang jelas bahawa yang dibayar oleh kerajaan Malaysia kepada pihak tertentu mencapai ratusan juta,” katanya.

Beliau menegaskan sekiranya pembelian kapal selam Scorpene itu dibeli melalui kaedah ‘Government to Government’ (G to G), beliau menegaskan tidak akan terdapatnya kebocoran wang negara.

“Jadi, persoalannya ialah kalau ianya dilakukan melalui G to G, kita boleh save. Mungkin kerajaan dah sebut kita tak bayar komisyen, yang bayar belah sana, mungkin belah Peranchis tapi soalnya sebelah mana pun tidak peduli, soalnya duit komisyen itu telah pun dianggap sebagai satu faktor, sebabnya kalau G to G, komisyen itu tidak akan menjadi satu faktor. Dengan sendirinya kita akan mendapat menyelamatkan berapa ratus juta ringgit,” katanya.TVA

Zamri lawan Nizar:Najib keseorangan melawan PAKATAN
Pelbagai isu yang melanda Umno dan Barisan Nasional daripada usaha untuk menapis internet sehinggalah kepada perpecahan parti komponen utama BN, menunjukkan Datuk Seri Mohd Najib Razak hari ini terpaksa berseorangan dalam berhadapan dengan Pakatan Rakyat.

Sebaik sahaja mengambil alih tampuk kepimpinan kerajaan pada April lalu, Najib menggambarkan dirinya sebagai seorang reformis.

Bahasa reformis yang digunakan Pakatan dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim juga diterimapakai sebagai sebahagian agendanya.

Daripada hasrat meminda Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hinggalah kepada usaha-usaha liberalisasi ekonomi, Najib mengenengahkan imej seorang pemimpin yang responsif kepada kehendak rakyat.

Kemuncak usaha-usaha Najib membina imej baharu ini adalah kejayaannya meraih populariti sehingga 65 peratus, menurut kajian firma tinjauan pendapat Merdeka Centre yang diumumkan awal Julai lalu.

Bagai seorang negarawan, beliau mengelak daripada membincangkan isu remeh-temeh apabila ditanya wartawan.

Walau bagaimanapun, usaha-usaha beliau dalam mengembalikan sokongan rakyat kepada BN ini tidak mendapat sambutan baik dari dalam partinya sendiri.

Anggota kabinetnya ada yang berminat dengan usaha untuk menapis internet, kononnya untuk mengelakkan rakyat daripada menonton pornografi.

Namun beberapa jam selepas Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim mengesahkan usaha menapis internet itu, Najib dengan tegas menafikannya, sambil mengatakan ia bertentangan dengan kehendak awam dan mustahil untuk dilakukan.

Dan tidak lama selepas berita popularitinya yang semakin meningkat itu diketahui umum juga, pemimpin-pemimpin Umno semakin agresif pula menyerang Anwar, memanggilnya sebagai pengkhianat Melayu.

Dengan diketuai timbalan presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin, para pemimpin parti lain turut menyahut serangan kepada Anwar ini dengan ceramah yang berbaur perkauman untuk menguatkan sokongan kalangan orang Melayu.

Pada pertengahan Ogos lalu, pemuda Umno mengadakan ceramah di Shah Alam juga berbaur perkauman, menuduh kerajaan Selangor yang diterajui Pakatan telah menindas orang Melayu dan mungkin menyebabkan babi dijual secara terbuka di Shah Alam.

Dan minggu lalu satu perarakan telah diadakan dekat bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor sebagai membantah pembinaan kuil.

Para penunjuk perasaan turut membawa bersama kepala lembu yang masih berdarah � tindakan yang dilihat menghina penganut agama Hindu.

Namun yang menjejaskan imej parti itu dalam hal protes ini adalah tindakan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang cuba mempertahankan para penunjuk perasaan selepas satu pertemuan dengan mereka.

Atas desakan daripada awam dan pemimpin Pakatan, naib presiden Umno itu mengubah pendiriannya dan kini mahu mereka yang membawa kepala lembu dikenakan tindakan.

Kesemua insiden-insiden ini membawa kesan buruk kepada gagasan 1 Malaysia � untuk menggalakkan perpaduan negara � yang cuba dipromosikan Najib.

Tidak cukup dengan tindakan daripada dalam parti sendiri yang menjejaskan usaha menarik sokongan bukan Melayu, komponen kedua terbesar yang sepatutnya menjaga sokongan orang Cina terhadap BN, MCA, kini berpecah dua.

Timbalan presidennya Datuk Dr Chua Soi Lek baru sahaja dipecat atas penglibatan dalam video seks dan penyokongnya dan juga presiden Datuk Seri Dr Ong Tee Keat masing-masing sedang berusaha memanggil mesyuarat agung khas, yang satu untuk mengguling Ong dan satu lagi untuk mengesahkan tindakan memecat Chua.

Dengan krisis terbaharu ini MCA kini menjadi liabiliti buat BN dan tidak mampu menarik sokongan Cina yang telah meninggalkan parti pemerintah itu pada 8 Mac tahun lalu.

Kini Najib bukan sahaja tidak boleh bergantung kepada partinya Umno untuk melaksanakan agenda perubahannya, parti komponen seperti MCA juga menjadi batu penghalang dalam usaha beliau menyekat kemaraan Pakatan.

Tanpa sokongan dan bantuan rakan-rakannya, Najib kini terpaksa berseorangan berhadapan dengan Pakatan. _harakahdaily

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....