Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Khamis, 30 Mei 2013

Senarai Penuh Portfolio Exco Selangor


Seramai sepuluh orang anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri mengangkat sumpah jawatan hari ini, hampir sebulan selepas pilihan raya umum 5 Mei.

Barisan anggota exco yang baru dilantik ini, membabitkan empat wakil PAS dan masing-masing tiga wakil DAP dan PKR, mengangkat sumpah di Istana Alam Shah, Klang pagi ini.

Upacara tersebut berlangsung di hadapan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah di Balairung Seri istana tersebut.

Bekas Speaker DUN, Datuk Teng Chang Khim (DAP, Sungai Pinang) juga dibariskan sebagai anggota Exco kanan untuk penggal kali ini.

Jawatan Speaker tersebut kini diisi wakil DAP Hannah Yeoh (Subang Jaya), manakala Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR, Seri Setia) dilantik sebagai timbalan Speaker, menurut satu senarai yang diumumkan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Seorang lagi yang dilantik Exco kanan ialah wakil PAS Iskandar Abdul Samad (Cempaka), menurut Khalid yang mengumumkan perkara itu dalam sidang media selepas upacara mengangkat sumpah jawatan tersebut.

BN ganti Umno, cantik tapi mustahil

Tidak bijak bagi pembesar-pembesar Umno menolak berterangan terhadap lontaran mentransformasikan parti-parti dalam gabungan Barisan Nasional sebagai sebuah parti besar bagi menggantikan semua anak-anak partinya.

Umno adalah anak parti utama yang perlu ditanya kesediaannya dibubarkan bagi menjadi sebahagian dari parti besar Barisan Nasional itu. Atas persetujuannya barulah lain-lain parti seperti MCA, MIC, SUPP dan lain-lain mengambil langkah yang sama.

Apabila ditanya, tokoh Umno seperti Tan Sri Muhyidin Yassin dan Shahidan Kassim mesti menggunakan bahasa diplomasi, sedia menimbangkan dan mengkajinya.

Menolak mentah-mentah lontaran adalah sama dengan mempersenda transformasi politik dan menjadikan slogan 1Malaysia satu semboyan yang tidak berharga. Transformasi politik dan 1Malaysia adalah gagasan yang perlu berjalan selari bagi mengikis saki-daki-dan-baki perkauman yang tidak dapat dilenyapkan oleh pemerintahan BN daripada kehidupan Malaysia sejak lebih separuh kurun berkuasa.

Segala daki dan baki perkauman itu menjadi zat dan roh semua parti yang bergabung dalam BN. Maka semua tidak hidup tanpa roh. Roh seperti itulah yang menghidupkan BN serta anak-anak partinya seperti Umno, Gerakan, MIC dan MCA dan lain-lain.

Dalam pelaksanaan transformasi di luar kotak BN dan anak-anak partinya, semua parti seperti PAS, PKR dan DAP yang menjiwai zat dan roh bebas rasis bagi Pakatan Rakyat, sudah dillihat keluar daripada kepompong perkauman hingga mencetuskan tsunami politik dalam dua PRU sebelum ini – PRU12  dan PRU13.

Roh bebas perkauman yang dijelmakan dalam dua PRU itu sudahpun menjadikan MCA dan Gerakan serta SUPP tinggal nyawa ikan atau nazak. Ini menjadi isyarat kepada parti lain seperti Umno bila-bila masa boleh diserang angin ahmar.

Pencegahan yang dapat difikirkan pada ancaman angin ahmar pollitik itu ialah semua komponan parti perkauman dalam BN keluar segera daripada alam  bahaya itu menggantikan BN sebagai parti tunggal untuk semua, meninggalkan alam rasis yang bahaya itu.

Tidak menunjukkan bijaksana jika Najib dan Muhyiddin menolak berterangan idea menjadikan BN parti tunggal untuk semua kaum, sama seperti PAS untuk semua.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....