Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 28 Oktober 2012

Gambar : Rumah Terbuka Aidiladha Tok Guru Nik Aziz

 YAB. Tuan Guru Menteri Besar Kelantan bergambar kenang-kenangan dengan rombongan pelancong dari Kuala Lumpur serta Pulau Pinang bersama DurianF.M


BN telah gagal dalam 6 ujian anti rasuah

MELAKA: BN telah gagal dalam 6 ujian anti-rasuah iaitu pengisytiharan harta secara terbuka, pelaksanaan tender tebuka, melarang ahli keluarga daripada urusan perniagaan dengan kerajaan, menggugurkan pemimpin BN yang hidup mewah, melindungi peniup wisel yang tulen dan berterus terang tentang sumbangan politik.

Justeru, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, rakyat Malaysia kecewa kerana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menganggap sumbangan RM40 juta kepada Umno Sabah dibuat dengan cara yang betul dan juga menolak dakwaan kekayaan luar biasa Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Taib Mahmud.

Lagi satu kes, ujarnya adalah kehidupan luar biasa Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam, di mana seramai 130,000 orang tetamu telah dijamu dalam kenduri kahwin yang memecahkan rekod.

“Sehingga hari ini, Ali Rustam gagal menjelaskan siapa yang menaja kenduri mega tersebut, yang Ali Rustam mengatakan hanya menelan belanja RM600,000,” ujarnya dalam ucapan pada Konvensyen Tahunan DAP Melaka di sini, hari ini.

Sehubungan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan berkata, DAP mencadangkan enam langkah untuk membanteras rasuah.

Pertama, ujar beliau pengisytiharan harta secara terbuka hendaklah diinstitusikan.

Ini, katanya telah dilakukan di Pulau Pinang di mana Ketua Menteri dan seluruh barisan Exco negeri telah mengisytiharkan harta secara terbuka, malah diiktiraf oleh firma akauntan antarabangsa.

“Jika Pulau Pinang boleh melakukannya, kenapa Perdana Menteri dan Kabinet Persekutuan atau Ketua Menteri Sarawak dan barisan Exconya tidak boleh buat yang sama?” soal Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang.

Tutup Perniagaan Hari Jumaat,Titah Sultan Brunei Sempena Aidiladha

BANDAR SERI BEGAWAN - Sultan Brunei Darussalam telah bertitah supaya semua premis perniagaan ditutup sementara untuk tempoh solat Jumaat, Borneo Bulletin melaporkan.

Titah Baginda sempena Hari Raya Aidiladha ini menekankan agar diambil tindakan segera dalam usaha menegakkan imej Islam negara.

Baginda juga berkata sembahyang bukanlah perkara yang biasa kerana 'ia adalah tanda kesyukuran terhadap nikmat yang telah dikurniakan Allah kepada kita.'

"Jika kita berterima kasih kepada Allah SWT di atas apa yang telah diberikan, Allah menjanjikan untuk memberi dengan lebih banyak, dan jika kita tidak lakukan, Allah SWT mempunyai hak untuk mengenakan hukuman ke atas kita."

Baginda turut bertitah bahawa bersyukur kepada Allah SWT tidak cukup dengan sekadar kata-kata sahaja kerana ia mesti juga mesti ditunjukkan melalui tindakan kita.

"Apabila kita mendapat kekayaan, kita mesti mengatakan 'Alhamdulillah' dan Allah yang Maha Berkuasa juga melihat bagaimana kita menguruskan kekayaan itu. Jika ia digunakan ke arah jalan yang benar, kata-kata syukur kita diterima, jika sebaliknya bukan sahaja ia (syukur) akan ditolak oleh Allah swt, tetapi kesengsaraan akan menunggu kita dan ini adalah keadilan Pencipta kami," titah Seri Baginda berkata.

"Setiap hari dalam kehidupan kita, kita menggunakan nikmat yang diberikan oleh Allah SWT - udara segar untuk bernafas, bumi untuk kita tinggal dan air yang kita minum -  tanpa semua ini bagaimana dengan nasib kita?" tanya Baginda.

Baginda menambah bahawa semua orang mesti bersyukur kerana berkat dan rahmat ini serta mesti berazam untuk melihat ia berterusan sehingga ke generasi akan datang.

Calon: Pas dan DAP tak umum awal

SHAH ALAM - Pas dan DAP tidak akan mengikut rentak Barisan Nasional (BN) yang akan mengumumkan nama calon mereka dua minggu lebih awal sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Bagaimanapun pendekatan berbeza diambil oleh PKR, yang sudah pun berbuat demikian di beberapa kawasan secara tidak rasmi oleh Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak beberapa bulan yang lalu.

Pas, PKR dan DAP merupakan anggota Pakatan Rakyat (PR).

Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali ketika dihubungi Sinar Harian Online berkata, parti itu lebih selesa mengambil pendekatan tidak mengumumkan nama calon mereka lebih awal dan hanya berbuat demikian  jika perlu.

"Pas tidak akan umum kecuali perlu. Contohnya dalam kes Salahuddin Ayub yang akan bertanding di Johor. Umumnya memang kita tidak akan umum awal," katanya.

Bagaimanapun katanya, kebanyakan calon Pas sudah maklum bahawa nama mereka akan dicalonkan di kawasan-kawasan tertentu dalam misi merampas Putrajaya pada PRU yang dianggap getir ini.

"Kita tidak beritahu secara menyeluruh. Secara umum mereka boleh agak (dicalonkan)," ujar beliau.

Diminta mengulas sama langkah BN yang berhasrat menamakan calon lebih awal, Mustafa berkata, "ada pro dan kontranya juga umum calon awal ini."

Semalam, Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor memberitahu, parti itu mungkin melakukan perubahan pada pilihan raya kali ini.

Beliau juga berkata, ada lebih banyak kebaikan untuk menamakan calon lebih awal berbanding keburukannya.

“Saya akui memang ada kebaikan dan keburukannya. Kita kena membuat pertimbangan yang sewajarnya. Kalau difikirkan kebaikannya lebih banyak untuk menamakan calon lebih awal, maka terserahlah kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) untuk membuat keputusan muktamad," kata Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung Umno.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi DAP, Dr Tan Seng Giaw berkata, parti itu tidak akan mengambil langkah sama seperti BN."Kita tidak akan terpengaruh dengan cara BN.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....