Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 7 Mac 2011

Analisis PRK Kerdau : Umno Kuat Atau Pas Lemah ?Oleh Tuan Ibrahim Tuan Man

Keputusan PRK DUN Kerdau telahpun diketahui, dan media telah melaporkan bagaimana BN meraikan kemenangan tersebut dengan penuh gaya. PAS merakamkan ucapan tahniah kepada calon BN yang telah berjaya.

Kini beliau menggalas amanah besar yang akan dipertanggungjawabkan di hadapan Allah; semoga dengan kuasa yang ada beliau mampu melaksanakan amanah ini. Rakyat akan menilai hal ini dan peranannya yang tentunya berbeza dengan wakil rakyat yang bukan dari aliran agama.

Kekalahan PAS dalam PRK Kerdau sememangnya telah dijangka, memandangkan bukanlah sesuatu yang mudah untuk merampas kerusi yang telah dimenangi BN bilamana jentera kerajaan sepenuhnya diturunkan bagi memastikan kemenangan bergaya di negeri PM.

Hakikat ini dapat dilihat bilamana PM dan Isteri turut sama berkempen dengan peristiharan jutaan ringgit bakal diturunkan bagi kawasan DUN Kerdau.


Analisa Keputusan

Secara asasnya ada sesuatu yang agak menarik dalam keputusan PRK ini, bilamana undi PAS secara keseluruhannya merosot sebanyak 184 undi atau -7.3%, dan undi BN meningkat sebanyak 925 undi. Atau +22.4% Peningkatan undi BN hasil dari peningkatan peratus keluar mengundi sebanyak 3%.

PAS mendapat peningkatan undi di semua kawasan Felda, walaupun mereka dijanjikan dengan pelbagai wang MPOB, dan SES berjumlah RM13,000 dan RM4,000 seorang. Keadaan ini membayangkan PAS mempunyai masa depan yang agak baik di kawasan Felda, yang dianggap lubuk Umno.

Peningkatan undi di Felda Jengka 22 sebanyak 28.2%, di Jengka 23 meningkat sebanyak 8.0% dan di Jengka 25 pula meningkat 4.9%. Kejayaan ini boleh dianggap kemenangan bagi perjuangan Anak yang mula diterima oleh masyarakat Felda, walaupun sebahagian mereka bersama anak dalam membuat tuntutan tetapi mempunyai pandangan politik yang berbeza.

Video : Mesir Kembali Bergolak

MESIR 7 MAC : Tiga minggu selepas Hosni Mubarak digulingkan, Mesir kembali bergolak. Kali ini penunjuk perasaan menyerang agensi keselamatan di negeri dan bandar utama di negara itu.

Serbuan dilakukan selepas tersebarnya khabar angin dokumen mengenai penganiyaan pencabulan dan hak asasi manusia dimusnahkan.Penunjuk perasaan berarak ke agensi itu dan turut merampas dokumen terbabit.

Mereka juga turut mendesak kepimpinanya diheret ke muka pengadilan serta membubarkan agensi terbabit.Perkhidmatan agensi ini mempunyai kekuatan 500,000 anggota.TVS

Pemuda PAS mahu temukan Tok Guru Nik Aziz-Harussani


KUALA LUMPUR, 7 Mac — Dewan Pemuda PAS Perak mahu mengaturkan satu pertemuan tertutup antara Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria dan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung “perang kenyataan” menyentuh isu-isu Islam baru-baru ini.

Harussani baru-baru ini dilaporkan menasihatkan Nik Aziz, yang juga Menteri Besar Kelantan, agar tidak menggunakan hukum agama untuk meraih undi kerana dibimbangi mengelirukan umat Islam.

Timbalan Ketua Pemuda PAS Perak Mohd Munir Ali berkata, pertemuan itu untuk membincangkan isu berkaitan kepentingan umat Islam yang menjadi perbualan hangat masa kini.

Dipetik Harakahdaily, Munir menggariskan hasrat itu dalam surat yang dihantar kepada Harussani hari ini.

Menurutnya, Pemuda PAS negeri merasakan sudah tiba masanya untuk kedua-dua tokoh itu bersemuka dengan cara yang lebih terhormat dan beradab bagi menjernihkan keadaan dan menyelesaikan kemelut yang hanya merugikan umat Islam.

Kata beliau langkah itu penting ekoran acap kali pertembungan terbuka antara Mufti Perak itu dengan Nik Abdul Aziz dipaparkan melalui media, terutama dalam melibatkan isu-isu agama.

Tambahnya, dengan menghormati ilmu Harussani, pihaknya merasakan kaedah itu adalah yang terbaik bagi menidakkan semua pandangan yang telah dikemukakan secara terbuka.

“Kami juga yakin Datuk Nik Aziz akan bersedia menerima jemputan bagi tujuan tersebut supaya tiada lagi persengkataan terbuka dan masing-masing akan terus dapat memberikan tumpuan pada agenda memartabatkan Islam di dalam ruang lingkup tugas yang diamanahkan,” ujarnya di dalam surat itu.

Sehubungan, ujarnya Dewan Pemuda PAS Perak memohon agar mufti itu dapat memberikan tarikh-tarikh yang sesuai dan pihaknya akan mendapatkan maklum balas daripada pihak Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan bagi tujuan tersebut.TMI

Samakan Tok Guru Nik Aziz Dengan Ayah Pin,Harussani Mahu Farahhana Jamaludin Bertaubat Dan Memohon Maaf

Kenyataan Harussani dalam Sinar Harian Online( Untuk Besarkan Klik Pada Gambar)
Kenyataan Farahhana Jamaludin yang disiarkan Mingguan Malaysia mendapat kritikan berbagai pihak
Pengarah Jaringan Melayu Malaysia( JMM ) Farahhana Jamaludin


SHAH ALAM – Tindakan seorang pemimpin kanan sebuah pertubuhan menyamakan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan ketua ajaran sesat Ayah Pin, Ariffin Muhammad boleh membawa kepada dosa jika individu berkenaan tidak bertaubat dan memohon maaf kepada mereka yang terbabit.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria( gambar kiri ) berkata, ini kerana, perbuatan menyamakan keperibadian seseorang dengan perwatakan individu lain yang bertentangan dengan personalitinya adalah berdosa dan hukumnya fasik.

"Dalam ayat 11, surah Al Hujarat, Allah SWT telah mengingatkan kita bahawa seseorang ditegah memanggil orang lain dengan gelaran buruk. Orang yang menggelar itu harus segera bertaubat kerana itu adalah perbuatan yang zalim," tegasnya.

Dalam isu yang membabitkan dua individu itu, Harussani berkata, perbezaan antara Nik Aziz de-ngan Ayah Pin adalah sa-ngat ketara kerana Nik Aziz adalah seorang ulama yang juga ahli politik berjawatan Menteri Besar sebuah negeri, manakala Ayah Pin ketua ajaran sesat yang mengaku dirinya tuhan serta diburu pihak berkuasa.

Video : Sidang Dewan Rakyat Tanpa DS Anwar IbrahimKUALA LUMPUR 7 MAC : Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini berangkat ke bangunan Parlimen bagi merasmikan pembukaan penggal keempat persidangan Dewan Rakyat ke-12.

Seri Paduka diiringi Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah.Persidangan Dewan akan berlangsung hingga 7 April.

Sidang parlimen pada hari ini juga tanpa kehadiran Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang digantung selama 6 bulan bersama tiga Ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang lain Azmin Ali (PKR-Gombak), R.Sivarasa (PKR-Subang) dan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor).

Ketua Umum PKR itu digantung selepas membuat pendedahan berkaitan peranan Apco Worldwide dan kaitannya serta persamaan slogan Satu Malaysia dan One Israel.

Baru-baru ini, Anwar pada satu ceramah pilihan raya kecil di Merlimau, mendedahkan dokumen perjanjian antara Apco dan kerajaan Israel pada 1991.

One Israel diperkenal pada 1999 ketika Israel diterajui Ehud Barrack manakala Satu Malaysia diperkenal pentadbiran Datuk Seri Najib Razak pada 2009.

Antara persamaan ketara kedua-dua slogan itu ialah One Israel membawa tema People First manakala Satu Malaysia (Rakyat Didahulukan), selain mengadakan klinik percuma kepada rakyat Israel manakakala Malaysia memperkenal klinik Satu Malaysia.

Kerajaan Malaysia sebelum ini, walaupun menafikan slogan Satu Malaysia hasil ilham Apco, mengaku membayar RM70 juta kepada firma perunding antarabangsa yang didalangi pemimpin Israel-Zionis itu.

Pakatan Rakyat kini hanya mempunyai 72 wakil pada sesi Dewan Rakyat ini.

Tetapi jumlah berkurangan itu tidak akan melenyapkan suara-suara Pakatan Rakyat memandangkan pilihan raya umum akan diadakan tidak lama lagi.TVS

Gambar : Shahrizat Jalil Dipeluk Lelaki Cina


Sekarang baru aku faham kenapa Chua Soi Lek mempertikaikan Cikgu Normala (PRK Tenang) yang tidak mahu bersalam dengan lelaki.
Sesungguhnya kerjasama UMNO & MCA jelas tidak menjaga prinsip ISLAM, cukup berbeza kerjasama PAS dengan DAP.
Bagaimana agaknya kalau yang bergambar seperti diatas tu Cikgu Mala atau Dr Wan Azizah,tentu gegak gempita satu Malaysia.Tapi tu kan Umno semuanya boleh bagi mereka.

Foto dipetik dari Akhbar Sin Chew Daily 4 Mac 2011 Edisi Pantai Timur.

SALAM DARI AMBO TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....