Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Jumaat, 21 Ogos 2009

Zamri lawan Nizar:Pemuda PAKATAN cabar Pemuda UMNO berdebat


BUKIT MERTAJAM, 21 Ogos: Kalau Pemuda Umno menjadikan isu 'Siapa Pengkhianat Melayu' sebagai modal bertemu pengundi, Pemuda Pakatan Rakyat petang tadi menjadikan isu 'Siapa Pengkhianat Negara' pula sebagai serangan balas untuk 5 hari berbaki kempen di N11 Permatang Pasir.

Ekoran itu, Pemuda Pakatan mencabar Pemuda BN berdebat secara terbuka mengenai kedua-duanya.

Merujuk surat yang ditandatangani Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan at-Tantawi, Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Ketua Pemuda DAP (DAPSY) Loke Siew Fook, debat itu dijadualkan pada Ahad 23 Ogos jam 9.30 malam di Permatang Tengah iaitu di sebuah kedai makan.

Wakil Pemuda Umno Rosli Hamid yang menerima surat jemputan itu berjanji akan menyerahkannya kepada Khairy.

�Bukan jaminan untuk saya kata Pemuda setuju, tapi saya akan berikan kepada Ketua Pemuda kami (Khairy),� katanya.

Debat Terbuka 'Siapa Pengkhianat Negara' anjuran Pemuda Pakatan Rakyat itu merupakan strategi terbaru pembangkang selepas Pemuda PAS sendiri gagal berwacana ilmiah dengan Khairy dalam isu 'Benarkah Umno Memperjuangkan Islam' sebelum ini.

Tekad Pemuda Pakatan mengadakan debat terbuka itu dikatakan untuk memastikan 39 peratus pengundi muda kekal memberi undi kepada calon PAS Mohd Salleh Man 25 Ogos depan.

ImageBagi Pemuda Pakatan, rekod menang kesembilan-sembilan peti undi saluran muda � saluran 5 (21-25), saluran 4 (26-40) dan saluran 3 (41-50) dalam pilihanraya umum ke-12 lalu tidak boleh disandarkan sepenuhnya bahawa PAS akan kekal di Permatang Pasir.

Pengundi muda merupakan masyarakat berfikir, membaca, aktif, akses internet serta tidak mudah terpengaruh oleh cakap-cakap kosong orang politik semata-mata.

Dalam kepercayaan Pemuda Pakatan, bukan sahaja isu 'Siapa Pengkhianat Melayu' patut dibincangkan, malah isu 'Siapa Pengkhianat Negara' juga perlu diperdebatkan, asalkan atas fakta dan rasional oleh semua pihak.

"Saya lihat isu itu (pengkhianat bangsa) diucapkan Umno dengan penuh emosi dan langsung tidak meningkatkan minda dan ilmu orang Melayu. Maka, setiap isu terutamanya berkaitan kepentingan negara perlu diperdebatkan secara ilmiah dan berfakta," jelas Badrul Hisham Shaharin.

Bercakap di depan Bangunan Umno Bahagian Permatang Pauh, Badrul berkata, jika Umno berani, mereka akan menyertai debat terbuka dan mempertahankan kenyataan Timbalan Presiden mereka Tan Sri Muhyiddin Yassin, Anwar Pengkhianat Bangsa, secara fakta dan ilmiah.

Jelasnya lagi, Ketua Pemuda Umno Mohd Khairy Jamaluddin sendiri pun tidak berupaya mempertahankan peribadi Muhyiddin yang dikatakan 'Pengkhianat Negara' ekoran menjual 51,170 hektar tanah Johor/negara kepada Singapura dengan harga RM350 juta sewaktu menjadi Menteri Besar Johor (1980).

Ahli Parlimen Jerai dari PAS, Mohd Firdaus Jaafar berharap Pemuda Umno dapat menyertai debat itu untuk menjernihkan kesangsian rakyat kepada Timbalan Perdana Menteri Malaysia itu.

"Isunya (siapa pengkhianat) sekarang bukan lagi ke atas bangsa Melayu, Cina, India dan sebagainya. Tetapi, melibatkan kepentingan negara."

Kelmarin, semua media melaporkan Muhyiddin menafikan pendedahan tersebut, dan mengganggapkan dakwaan itu sebagai fitnah.

"Saya ingin menjelaskan bahawa saya (semasa menjadi Menteri Besar Johor) tidak pernah menjual tanah walau seinci pun kepada Singapura dan ini adalah fitnah semata-mata." _harakahdaily


Zamri lawan Nizar:Pengkhianatan Umno kepada orang melayu


GOMBAK, 21 Ogos: Dalam kesibukan Umno melaung-laungkan 'Anwar Pengkhianat', mereka lupa bahawa Umnolah yang sebenarnya pengkhianat kepada orang Melayu.

Datuk Kamaruddin Jaafar, AJK PAS Pusat menyenaraikan 17 pengkhianatan Umno kepada orang-orang Melayu yang bermula semenjak zaman pemerintahan Mahathir lagi.

Beliau berkata demikian ketika berucap di dalam Majlis Hi-Tea anjuran PAS Kawasan Gombak untuk mengutip dana bagi PAS kawasan berkenaan di Markaz Tarbiah PAS Pusat, Taman Melewar.

"Jangan kita lupa, Umno telah melakukan pelbagai pengkhianatan terhadap orang-orang Melayu semenjak pemerintahan Dr Mahathir sehingga sekarang di bawah Najib," kat Kamaruddin.

"Pada zaman Dr Mahathir, beliau telah menghapuskan imuniti raja-raja Melayu. Institusi Raja Melayu adalah simbol ketuanan orang Melayu dan Umno telah merosakkannya," katanya.

Seterusnya, pengkhianatan Umno yang kedua, dengan merosakkan sistem kehakiman negara yang juga dilakukan oleh Dr Mahathir.

Beliau telah campur tangan di dalam sistem kehakiman negara, yang menjadi simbol kedaulatan undang-undang negara dan krisis ini membawa kepada pemecatan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas.

Kemudian, selepas pilihanraya umum 1999 yang menyaksikan Terengganu jatuh ke tangan PAS, kerajaan Umno menarik balik royalti minyak di sana.

Walhal, majoriti besar rakyat negeri Terengganu adalah daripada orang-orang Melayu dan Umno sanggup berbuat demikian demi membalas dendam akibat kalah teruk dalam pilihanraya berkenaan.

Pada zaman Dr Mahathir juga, pengkhianatan ke empat yang Umno lakukan adalah dengan memperkenalkan dasar Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik di dalam bahasa Inggeris (PPSMI) yang secara terang melanggar Perlembagaan Malaysia dan Dasar Bahasa Melayu.

Ia secara lansung melemahkan pencapaian anak-anak Melayu di dalam kedua-dua subjek berkenaan; Sains dan Matematik.

Kemudian, pengkhianatan ke-5 Umno apabila menarik geran peruntukan untuk Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang menjadi tempat belajar anak-anak orang Melayu.

"Seterusnya, pengkhianatan Umno terhadap orang Melayu apabila memperkenalkan dasar meritrokrasi," kata Kamarudin yang juga anggota Parlimen Tumpat itu lagi.

Jika dahulu, anak-anak Melayu berpeluang menyambung pelajaran ke menara gading, tetapi sekarang peluang tersebut semakin tipis apabila dasar meritrokrasi diperkenalkan oleh Dr Mahathir.

Berikut adalah 17 pengkhianatan Umno terhadap orang Melayu

1. Melemahkan institusi raja-raja Melayu yang menjadi simbol ketuanan Melayu.

2. Melemahkan sistem kehakiman negara.

3. Menarik balik royalti rakyat petroleum rakyat Terengganu yang majoriti orang Melayu.

4. Memperkenalkan PPSMI; menghapuskan bahasa Melayu.

5. Menarik peruntukan geran kepada Sekolah Agama Rakyat, tempat belajar agama anak-anak Melayu.

6. Memperkenalkan meritrokrasi; mengurangkan peluang belajar anak-anak Melayu.

7. Memperkenalkan PTPTN dan mengurangkan biasiswa kepada anak-anak Melayu.

8. Persempadanan semula pilihanraya pada 2002; mengurangkan kawasan majoriti orang Melayu.

9. Menafikan hak royalti rakyat Kelantan yang majoriti Melayu.

10. Memperkenalkan Islam Hadhari yang mengelirukan orang Melayu.

11. Menyenaraiawamkan syarikat TH Plantation yang dahulunya dimiliki 100% oleh Tabung Haji dan dimiliki oleh orang Melayu. Tetapi sekarang orang bukan Melayu boleh memiliki saham TH Plantation.

12. Menggabungkan syarikat-syarikat konglomerat orang Melayu iaitu; Sime Darby,Guthrie dan Golden Hope, dan sekaligus mengurangkan peluang orang Melayu daripada tiga syarikat kepada satu syarikat sahaja.

13. Memetik kenyataan Mufti Perak, Datuk Harussani � 250 ribu orang Melayu murtad. Semua ini adalah di bawah pemerintahan kerajaan Umno.

14. Mewujudkan Wilayah Iskandar yang menjadi zon bebas, maka orang-orang Singapura boleh masuk secara bebas ke sana.

15. Krisis Menteri Besar di Perlis dan Terengganu apabila Umno sendiri yang menentang keputusan Sultan di negeri berkenaan.

16. Membubarkan Kementerian Pembangunan Usahawan yang menjadi sumber bantuan usahawan-usahawan Melayu.

17. Memperkenalkan liberalisasi ekonomi, maka sekaligus menghapuskan Dasar Ekonomi Baru yang tujuannya membantu ekonomi orang-orang Melayu Bumiputra.

Pemudagombak.com

Zamri lawan Nizar:JPN dan SPR bantu Pas-Khairy

Bila dah tua dan keranda berada di muka pintu,makin melalut dan nyanyuk beginilah jadinya he..he..

SEBERANG PRAI:
Pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir masuk tempoh berkempen separuh kedua, dengan malam tadi Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mendakwa wujud 'hantu dan dalang' dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bersubahat dengan pembangkang untuk memindahkan pengundi berpotensi di beberapa buah negeri.

Ketika berceramah pada malam keempat di Permatang Pasir semalam, Khairy berkata, beliau mempunyai maklumat bahawa ada kakitangan di kedua-dua agensi berkenaan bekerjasama dalam membantu memindahkan secara besar-besaran pengundi dari satu bahagian ke bahagian pilihan raya lain.

"Saya percaya SPR berjalan dengan telus. Tetapi saya percaya dan banyak aduan yang saya terima, dalam SPR ada dalang-dalang tertentu, ada hantu dalam SPR juga. Ada kakitangan dalam SPR yang membantu memindahkan pengundi.

"Tuan-tuan, ini bahaya... ini bahaya tuan-tuan. Hari ini saya meminta, saya mendesak SPR memastikan bahawa pengundi-pengundi hantu tiada dalam senarai," kata beliau sambil menggesa agar sebuah suruhanjaya ataupun jawatankuasa dibentuk bagi membersihkan isu pengundi-pengundi hantu.

"Saya minta SPR buat siasatan terbuka, kalau perlu buat siasatan, lantik jawatankuasa, lantik suruhanjaya. Saya percaya hantu-hantu ini dibayar oleh PAS dan pembangkang, bukannya kita," katanya.

Dalam kebanyakan pilihan raya umum dan kecil sebelum ini, isu pengundi hantu banyak disentuh dan dibangkitkan oleh Pakatan Rakyat.

Tetapi kali ini ia dibangkitkan pula oleh Pemuda Umno beberapa hari sebelum proses penamaan calon diadakan.

Dengan mengambil situasi di bahagian Parlimen Permatang Pauh dan DUN Permatang Pasir, Khairy berkata, BN kalah di Permatang Pasir pada tahun 2004 dengan perbezaan lebih 600 undi. Perbezaan itu meningkat kepada lebih 5,000 pada Mac 2008 yang negara menyaksikan tsunami politik.

Ketika pilihan raya kecil Permatang Pauh pada Ogos 2008, BN kalah di kawasan Permatang Pasir dengan lebih 7,000 undi.

"Memang ada tsunami politik tetapi tak akan begitu teruk dan dahsyat," kata beliau lagi.

Oleh itu tambah Khairy, "saya syak dan saya syaki, antara sebab utama kekalahan BN ialah pengundi hantu."

"Saya nak dengar jawapan daripada pembangkang. Saya cabar pembangkang menjawab isu ini... siapa yang bertanggungjawab untuk pemindahan (pemilih).

"Ada dalang dalam (Jabatan) Pendaftaran Negara, ada dalang dalam SPR di mana pengundi-pengundi PAS telah dikenal pasti, dari kawasan-kawasan tertentu dari kawasan Bagan, Bukit Mertajam, Batu Kawan, pengundi-pengundi ini tidak perlu kerana kawasan berkenaan majoriti Cina," katanya.

Jelas beliau, pengundi-pengundi Melayu dibawa ke kawasan-kawasan orang Melayu yang sokongannya adalah 50:50.

"Satu proses pemindahan besar telah berlaku, bukan sahaja di Pulau Pinang, tetapi juga di Kelantan, di Selangor, Kedah dan negeri-negeri lain.

"Ini penipuan besar, penipuan besar yang kita tidak boleh biarkan. Ini penipuan besar yang mengganggu-gugat sistem demokrasi kita.

"Kita dalam Pemuda Umno, Pemuda BN, menang kekalahan kita terima. Tapi tidak sekali kita tipu dalam pilihan raya, tidak sekali kita rampas pilihan raya dengan pengundi-pengundi hantu. Ini yang dilakukan oleh pembangkang dan perlu ditolak," katanya.

Ahli Parlimen Rembau ini juga berkata, Pakatan Rakyat menimbulkan isu firma guaman membabitkan calon BN, Rohaizat sejak hujung minggu lalu hanya untuk menutup isu pengundi hantu.

Semalam Pemuda Umno Pulau Pinang membuat laporan kepada SPR wujudnya lebih 3,000 pengundi hantu di DUN Permatang Pasir.

Kain rentang mengenainya juga dinaikkan di beberapa kawasan strategik dalam bahagian pilihan raya kecil kali ini.

"Perkara ini perlu dibangkitkan kerana PAS perlu menutup satu perkara yang lebih besar daripada masalah saudara Rohaizat iaitu masalah pengundi hantu dan pengundi setinggan.

"Beberapa hari sebelum penamaan calon, ada seorang memberitahu saya bahawa strategi PAS menang di Permatang Pasir, strategi pembangkang menang di Permatang Pauh adalah menerusi strategi memindahkan beramai-ramai pengundi dari kawasan-kawasan tertentu,"katanya lagi. mstar.

Ha..ha.. sudah terbalik la woi,nampaknya Ketua Pemuda Umno yang menang jawatan kerana politik wang ini makin melalut.Siapa yang sering mengunakan kedua agensi kerajaan itu selama ini? Ha..ha..ha..semua orang tahu la,jangan nak tipu rakyat yang sememangnya makin cerdik,adakah dalam masa dua,tiga hari Pas dapat memindahkan begitu ramai pengundi,bangang ko apo.Ore Kelate kato bengong ha..ha..ha..Nampaknya UMNO makin tiada isu untuk dibawa hingga perkara yang tak masuk akalpun cuba di ketengahkan.Nak suruh SPR siasat Pas,eloklah tu panggil SPRM sekali siasat siapa yang guna wang dalam merebut jawatan.Itupun rasuah laa, tak cium bau syurga woo..ha..ha..ha..

SALAM DARI AMBO TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT

Zamri lawan Nizar:Tok Guru sedia bersemuka dengan Majlis Fatwa

Oleh Angksanuri

Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau sedia bersemuka dengan Jawatankuasa Muzakarah Fatwa Kebangsaan berhubung kenyataannya bahawa ajaran Islam yang diamalkan UMNO tidak boleh membawa penyokong parti itu ke syurga.

“Saya sedia berjumpa dengan pihak berkenaan untuk menjelaskan perkara sebenar di sebalik kenyataan saya itu bagi mengelakkan kekeliruan yang timbul,” katanya ketika mengulas keputusan Jawatankuasa Muzakarah Fatwa Kebangsaan bahawa kenyataannya sebagai salah dan menyeleweng daripada ajaran Islam sebenar.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, ulasan-ulasan negatif yang dikeluarkan pihak tertentu terhadap kenyataannya berdasarkan petikan dalam akhbar adalah tidak adil.

“Mereka perlu tanya saya di mana salahnya, saya sedia menjelaskan secara berdepan,” katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kota Darul Naim di sini hari ini.

Persoalanya beranikah Majlis Fatwa Kebangsaan memanggil dan bersemuka dengan Tuan Guru Nik Aziz?detikdaily

USRAH MINGGUAN PAS BERIS PAK ABU...

Kertas kerja dibentangkan oleh Naqib kami Ust Abd Aziz Abas
Ada sesuatu yang mencuit hati
Tekun meneliti kertas kerja yang dibentangkan
Mendengar dan berkongsi pendapat tentang program yang akan diadakan sepanjang Ramadhan
Usrah terakhir sebelum menyambut bulan mulia,ramadhan al-mubarak

Usrah minggu ini lebih tertumpu kepada perbincangan tentang bulan Ramadhan yang bakal menjelma.Oleh kerana ini Usrah terakhir sebelum Ramadhan kami mengadakan Usrah sekali lagi di Madrasdah Haji Hussain.Selain dari kami dari Unit Usrah Beris Pak Abu,beberapa orang rakan dari Unit Usrah Pusu Tinggi dan Bukit Puteri turut berada dalam majlis ini.
Dalam Usrah kali ini satu kertas kerja bertajuk "MUHASABAH FARDIYYAH" telah dibentangkan oleh Naqib kami bertujuan meningkatkan amal ibadat sepanjang bulan yang mulia ini.
Sepanjang Ramadhan ini Usrah tetap di teruskan seperti biasa,cuma masanya berubah kepada waktu petang jam 6.00 dan berterusan sehingga waktu berbuka.SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK DARI KAMI UNIT USRAH PAS BERIS PAK ABU.
P/S Minggu depan Usrah di rumah S/U Cawangan Saudara Saperi Muda

SALAM DARI AMBO TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....