Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Sabtu, 27 Ogos 2011

Gambar : Sekitar Munajat Pilihanraya Rakyat Kelantan
PAS Johor: Kerusi lebih kerana peningkatan sokongan?


PETALING JAYA: Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) mahu lebih banyak kerusi ditandingi oleh calon bukan Melayu dalam pilihan raya umum ke 13 kerana sokongan yang semakin meningkat di kalangan masyarakat berkenaan, kata Timbalan Ketua N Balasubramaniam.

Sementara itu, Ketua Dewan Hu Pang Chaw ketika dihubungi berkata, “hanya calon yang setia dan sesuai akan dicalonkan untuk pilihan raya kali ini.”

Bagaimana pun, beliau memberitahu keputusan pencalonan akan diserahkan kepada pimpinan PAS Pusat kerana masih ada waktu untuk mempertimbangkan perkara ini.

Kenyataan beliau ini adalah berikutan pemerhatian dan maklum balas yang mendapati peningkatan sokongan masyarakat Cina terhadap parti Islam itu.

“Sokongan di kalangan masyarakat Cina telah meningkat kerana masyarakat mahukan perubahan,” kata Hu yang telah melawat beberapa kali kawasan sekitar Johor tahun ini.

Justeru itu Hu yakin bahawa peningkatan sokongan akan turut meningkatkan jumlah undi calon PAS di Johor. Keyakinan Hu turut diluahkan berdasarkan rancangan beliau untuk menubuhkan dewan himpunan peringkat parlimen di seluruh Johor.

PAS negeri pernah mencalonkan R Kumutha pada kali pertama dalam pilihan raya umum 2008 di Tiram.

Kumutha telah bertanding atas tiket PKR kerana perlembagaan PAS tidak membenarkan masyarakat bukan Islam bertanding atas tiket PAS.

PAS memegang dua kerusi Dewan Undangan Negeri di Johor iaitu Sungai Abong dan Maharani.

Pandangan Hu turut disokong dan diterima Ketua Penerangan PAS Johor, Suhaizan Kaiat. Beliau memberikan dua sebab yang membawa kepada peningkatan sokongan masyarakat bukan Melayu di Johor.

“Sokongan terhadap PAS semakin baik di kalangan bukan Melayu terutamanya sekitar Johor Bahru kerana mereka melihat perkembangan politik di Selangor yang mempunyai perkembangan sosio-politik yang serupa dengan Johor.

“Selain itu, perubahan kecil politik di Singapura turut memberi kesan kerana mereka yang bekerja di Singapura dan mempunyai keluarga di Johor,” kata Suhaizan.FMT

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....