Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Selasa, 11 Januari 2011

Pakatan Rakyat Hanya Perlukan 19 Bilion

Untuk Laksanakan Pembaharuan 100 Hari

- Kenyataan Perdana Menteri kononnya Janji 100 Hari Pakatan Rayat tidak dapat dilaksanakan atas alasan negara tidak berkemampuan membuktikan lagi UMNO/BN berselindung di sebalik penguasaan media untuk memadamkan fakta. Maka memandangkan isu ini mendesak dan menyentuh kepentingan rakyat dan negara, kami syorkan diadakan satu debat terbuka.

Tuduhan beliau bahawa Janji 100 Hari Pakatan Rakyat akan menjadikan negara muflis adalImbang Penuhah dangkal kerana hakikatnya, UMNO/BN yang berhutang setiap tahun sehingga hutang negara menggunung. Laporan Ketua Audit Negara yang dikeluarkan pada 25 Oktober 2010 memberi amaran bahawa nisbah hutang negara kepada KDNK telah melepasi paras 50% buat kali pertama dalam sejarah negara.

Hutang kerajaan Malaysia bagi tahun 2009 meningkat kepada RM362.39 billion atau 53.7% dari KDNK. Malapetaka ekonomi ini berlaku di bawah pentadbiran Perdana Menteri sekarang sebagai Menteri Kewangan. Dalam tahun 2010, kerajaan melancarkan 19 program menjual bon yang membabitkan hutang tambahan bernilai RM58.1 bilion.

Tabiat berhutang UMNO/BN akan diperhebatkan tahun ini. Pada 14 Disember 2010, Bank Negara Malaysia mengumumkan kerajaan akan menjual 29 bon tambahan dalam tahun 2011. Menurut anggaran Institut Penyelidikan RHB, penjualan 29 bon ini akan membabitkan hutang baru kerajaan persekutuan berjumlah RM83 bilion.\

Rancangan sulit tukar kepimpinan PAS ???

ALOR SETAR, 11 Jan: Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah Dato' Ir.Phahrolrazi Zawawi mengingatkan ahli PAS supaya tidak terpengaruh dengan khabar angin kononnya wajud perancangan sulit di kalangan kumpulkan tertentu dalam PAS untuk mengubah pucuk pimpinan parti yang diterajui oleh Ulama.

Malah beliau menyifatkan khabar angin tersebut sebagai propoganda pihak lawan yang sentiasa merancang strategi untuk mencetuskan suasana panas dalam PAS bagi tujuan melemahkan perjuangan PAS selain mengalih tumpuan pendokong PAS daripada agenda yang sepatutnya.

Selain itu, beliau juga tidak menolak cerita yang disebarkan kononnya usaha sedang dilakukan untuk mengambil alih kuasa dari kepimpinan ulama dalam PAS itu juga strategi jangka pendek untuk memecah-belahkan ahli PAS menjelang pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Tenang, Johor tidak lama lagi.

"Sebenarnya golongan ulama dan juga golongan profesional merupakan golongan yang mempunyai peranan tersendiri. Dalam PAS amalan kronisme dan puak tidak pernah wujud.

"Kumpulan dari kalangan profesional dan ulama sering bergandingan bagi mencapai aspirasi perjuangan parti untuk menegakkan keadilan dan memartabatkan Islam sebagai wadah perjuangan, " kata beliau.

Phahrolrazi berkata demikian mengulas dakwaan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin yang mendakwa wujudnya perancangan sulit bagi mengubah pucuk pimpinan menjelang pemilihan PAS menjelang Jun yang akan datang.

Sebelum pemilihan pimpinan PAS dua tahun lalu, PAS juga pernah menghadapi krisis yang dilihat seolah-olah berlaku pertembungan antara dua kumpulan dalam parti yang mewakili kumpulan Ulama dan profesional melalu laporan-laporan di media dan internet.

Bagaimanapun isu tersebut semakin kurang diperkatakan selepas muktamar berlangsung.Hrkh

Anwar pertahan ADUN Sri Muda, dakwa Umno penderhaka

PETALING JAYA, 11 Jan — Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda Shuhaimi Shafiei, yang sebelum ini didakwa menghina Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menerusi tulisan blog, 30 Disember lalu.
Anwar yang juga Ketua Umum PKR berkata, jika tulisan Shuhaimi itu dianggap sebagai “penderhaka” bagaimana pula dengan tindakan Umno yang menarik kuasa Raja-raja Melayu pada 1993.
“Itu adalah istilah biasa, kalau tulisan Shuhaimi ditaktifkan sebagai penderhaka bagaimana dengan kenyataan pemimpin Umno di Terengganu dan Kelantan dan semasa meminda perlembagaan?
“Jadi sekarang ada dua Malaysia, satu mempertahankan kekebalan pemimpin Umno dan kedua untuk rakyat Malaysia,” katanya.
Shuhaimi sebelum ini dikaitkan dengan kontroversi yang mendakwa beliau menghina Sultan Selangor “beraja di mata, bersultan di hati” dalam blognya pada 30 Disember lepas.
Setiausaha Sulit Sultan Selangor Datuk Mohamad Munir Bani berkata sindiran Shuhaimi yang menyatakan baginda seolah-seolah sebagai “beraja di mata, bersultan di hati” adalah amat keterlaluan dan boleh mengelirukan rakyat.
Kata beliau, kenyataan Shuhaimi itu boleh dianggap sebagai cuba memberi amaran kepada Sultan Selangor dan cuba mempengaruhi rakyat untuk membenci baginda.
Shuhaimi bagaimanapun menafikan dakwaan itu dan bersedia menghadap Sultan Selangor untuk memohon maaf.
Dalam blog itu, Shuhaimi antara lain, mendakwa jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri tidak memerlukan perkenan Sultan Selangor dan sebaliknya ia adalah di bawah bidang kuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) dan baginda seharusnya bertindak berdasarkan nasihat majlis berkenaan, bukannya berkecuali.
Malah, wakil rakyat itu menerusi kenyataan dalam blog berkenaan seolah-olah turut memberikan gambaran amaran kepada institusi beraja Selangor supaya “tidak berterusan bertindak membelakangkan MMKN atau terpaksa berdepan dengan gelombang kebangkitan rakyat bagi menentang pihak istana”.

Video : Beranikah Najib Sahut Cabaran Debat Anwar !!!
Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Selasa mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak untuk berdebat mengenai kemampuan melaksankan pelan 100 hari seperti yang dibentangkan pakatan pembangkang itu.

Beliau berkata Perdana Menteri sebaiknya menerima cabaran tersebut kerana bagi memberi ruang kepada Pakatan Rakyat untuk menjelaskan secara terpeinci mengenai agenda berkenaan.

"Sebaiknya Perdana Menteri tampil secara berani dan beri ruang kepada kita untuk buat penjelasan kepada rakyat.

"Kita undang Datuk Seri Najib sebab beliau mempertikaikan kemampuan kita," katanya pada sidang media di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini.

Semalam Najib membidas pelan 100 hari yang diumumkan Pakatan Rakyat bulan lalu yang disifatkan sebagai populis dan tidak bertanggungjawab.

Menurutnya, pelan berkenaan tidak berpaksi kepada kenyataan kerana dirancang tanpa mengambil kira kemampuan negara.

Sebaliknya Anwar yang juga Penasihat PKR berkata, Pakatan Rakyat hanya memerlukan dana sejumlah RM19.2 bilion bagi melaksanakan pelan berkenaan.

Katanya langkah pertama yang bakal dilakukan Pakatan Rakyat sekiranya berjaya mentadbir kerajaan ialah dengan melancarkan perang habis-habisan menentang rasuah yang dianggarkan dapat mengelakkan ketirisan sebanyak RM28 bilion.

Selain itu katanya Pakatan Rakyat akan menstrukturkan semula sistem subsidi untuk memansuhkan subsidi korporat.

"RM19 bilion subsidi korporat yang ditanggung oleh Petronas untuk membayar IPP milik kroni akan dipulangkan kepada Perbendaharaan.

"Kita juga akan menyemak semula sistem konsesi tol untuk memansuhkan pampasam RM4 bilion setiap tahun yang kini ditanggung oleh kerajaan.

"Dua tindakan yang mudah ini akan memulangkan RM51 bilion kepada rakyat, lebih daripada cukup untuk melaksanakan janji 100 Pakatan Rakyat," katanya.Mstar

Penjelasan SU Politik Presiden Pas

Artikel berita yang dimuatkan dalam akhbar harian The Star bertarikh 10 Jan 2011 dengan tajuk "PAS won’t bow to pressure from any quarter, says Hadi” adalah dirujuk. Adalah ingin dipertegaskan bahawa berita berkenaan telah memberikan gambaran yang salah terhadap ucapan Presiden PAS di Majlis Suai Kasih yang dianjurkan oleh PAS dan Pejabat Parlimen Titiwangsa pada 9 Januari lalu.

Presiden PAS sebenarnya menjelaskan bahawa PAS melihat perkembangan yang sangat positif di kalangan rakan dalam Pakatan Rakyat dalam memahami maksud Islam yang ingin dibawa oleh PAS, di mana ianya adalah dalam kerangka perlembagaan persekutuan yang turut di pertahankan oleh semua pihak dalam Pakatan Rakyat.

Perubahan paradigm ini memperkukuhkan lagi kerjasama erat PAS bersama dengan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, bertepatan dengan semangat dalam dasar bersama yang dipersetujui sebagaimana yang dirangkakan dalam Dasar Bersama Muafakat Rakyat.

Ramai SUK Lawan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat

KALAU di kampung orang yang buat salah akan kecut perut apabila tahu pak lebai solat hajat. Cerita orang tua-tua, ada si pencuri jadi buncit perut selepas pak lebai solat hajat.
Cerita itu bukan sekadar mitos, namun ada realitinya. Dan malam tadi puluhan ribu rakyat Selangor solat hajat di Stadium Malawati.
Di kalangan puluhan ribu itu mungkin ada yang mudah dimakbulkan doanya. Orang kampung di luar Selangor tidak tahu apa yang mereka doakan.
Di Padang Perdana, Kota Bharu suatu ketika dahulu, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebut terus terang nama-nama pemimpin yang menganiayai anaknya, Nik Adli.
Akhirnya Nik Adli dibebaskan daripada tahanan di Kamunting. Manakala pemimpin politik kerajaan Barisan Nasional yang terbabit dengan kes itu sekarang hilang segala keagungan kuasa.
Di Shah Alam pula, apa yang didoakan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika mengimamkan solat hajat tersebut.
Mungkinkah ada disebut nama Datuk Mohd Khusrin Munawi yang menjadi wirajagat baru di Selangor sekarang. Kalau ada, Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru itu harus gusar.
Mungkinkah juga nama Tan Sri Mohd Sidek Hassan disebut orang di majlis itu.
Maka sebelum terlambat, elok betulkan semula apa yang kusut sebelum ada yang ’bunceh’ perut.
Rakyat Selangor datang beramai-ramai kerana hendak tahu apa cerita sebenar di sebalik isu pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru.
Mereka mahu dengar dari mulut Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim sendiri. Bagaimanapun sekarang ramai orang Melayu sudah tidak endahkan solat hajat.
Maka tidak hairanlah ada pegawai kanan kerajaan memilih untuk bertembung dengan kerajaan yang dipilih rakyat.
Kadang-kadang mereka lupa, kerajaan sebenarnya mewakili rakyat. Memilih bertembung dengan kerajaan bermakna menyahkan kehendak rakyat.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....