Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 12 Julai 2010

Kelakar ! Bandaraya,Tapi Penduduk Tanpa Elektrik


Terfikirkah anda jika disebut sebuah Bandar raya tetapi wujud penduduknya hidup tanpa bekalan elektrik sejak belum merdeka hingga kini. Sampai sekarang di alaf millenium tahun 2010 ini. Tetapi itulah yang berlaku kepada Bandaraya Kuala Terengganu yang di dinaik taraf kepada sebuah Majlis Bandaraya dengan tema “Bandar Raya Warisan Pesisir Air“ (lebih dikenali dengan nama manjanya.. “Buasir”)

Sebuah kampung dalam tindakan majlis bandaraya Kuala Terengganu yang bernama Kampung Mak Jintan dalam Dun Tepuh masih lagi tidak mempunyai bekalan elektik sedangkan ianya hanya jarak lebih kurang 3km dari perkampungan bersebelahan yang telah mempunyai bekalan elektrik. Amat malang penduduk masih lagi menggunakan pelita, lampu gasoline dan ada juga yang menggunakan generator.

Kelakar rasanya. Nama bandaraya tetapi tiada elektrik. Tahun bila ni? Macam zaman Jepun. Tapi itulah realitinya UMNO-BN yang memerintah. Dengan duit royalti yang banyak tetapi dihabiskan kepada tempat tak berfaedah kepada rakyat. Tengok pada slogan bukan main. Terbaru Kerajaan Terengganu pimpinan Mat Said dengan motto “ Merakyatkan Pembangunan”. Nak buat pembangunan macamana kalau elektrik pun tarak. Porahhh!.

Azmin bidas kerajaan negeri Selangor masih gagal amal bajet berhemah

KUALA LUMPUR, 12 Julai – Azmin Ali. yang dilantik sebagai Pengerusi PKR Selangor bulan lalu, hari ini mempersoalkan kerajaan negeri kerana masih gagal mengamalkan urus tadbir kewangan berhemah.
Adun Bukit Antabangsa ini melahirkan rasa ‘kecewa’ kerana anggaran perbelanjaan kerajaan negeri meningkat hampir RM200 juta.
Dewan Undangan Negeri membahaskan Rang Undang Undang Perbekalan Tambahan 2010 yang memerlukan peruntukkan wang sejumlah RM117 juta dari Kumpulan Wang Disatukan Negeri bagi menampung perbelanjaan tambahan perkhidmatan 2010.
“Ini adalah perbekalan tambahan kedua dalam tahun ini. Tambahan pertama telah diluluskan oleh Dewan dalam sesi bulan April lalu dengan peruntukkan tambahan sejumlah RM69 juta.
“Anggaran perbelanjaan 2010 telah membengkak dari RM1.3 bilion kepada RM1.49 bilion. Persoalannya adakah ini amalan urus tadbir kewangan yang berhemah?” kata beliau dalam ucapan perbahasannya di Dewan Undangan Negeri hari ini.
Azmin (gambar) yang juga Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Selangor berkata, sebarang usaha untuk mendapatkan perbelanjaan tambahan wajar diasaskan kepada amalan urus tadbir yang baik dan tidak semata-mata kerana kita mampu berbelanja.
Dewan akan membahaskan Rang Undang Undang Perbekalan Tambahan 2010 yang memerlukan peruntukkan wang sejumlah RM117 juta dari Kumpulan Wang Disatukan Negeri bagi menampung perbelanjaan tambahan perkhidmatan 2010.
Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak dari Selangor berkata hujah yang diutarakan untuk mengabsahkan perbelanjaan tambahan kali ini adalah kerana kutipan hasil dan pendapatan negeri sudah melonjak ke paras RM1.5 bilion dan makanya boleh berbelanja lebih.
“... (tetapi) tidak cukup untuk melayakkan kita bergelar pengurus kewangan yang baik,” kata Azmin.
“Saya terpanggil untuk merenung ayat 46–48 Surah Yusuf yang memberi peringatan keras bahawa tujuh tahun yang makmur akan disusuli dengan tujuh tahun yang gersang.

Gambar : Terengganu Runtuh Lagi !!!

Gambar 1 : Dewan Konvensyen Taman Tamaddun Islam yang nampak hebat tapi dibelakangnya

Surau Dewan konvensyen Taman Tamadun Islam. Gambar di ambil Khamis 8 Julai 2010.
Terengganuku runtuh terus runtuh.Mungkin kerana surau ini jarang dikunjungi maka keruntuhan ini tidak disedari umum. Kini kami bongkarkan keruntuhan itu...Itu dewan konvensyen TTI diluar dan dalam dewan nampak gah, hebat, bergaya dan perkasa, tetapi disuraunya runtuh menyembah bumi, amat merbahaya bagi jamaah yang bersolat terutama kakitangan.
Gambar 2 : Dewan Konvensyen Taman Tamaddun Islam yang nampak hebat tapi dibelakangnya

Gambar 3 : surau Dewan Konvensyen Taman Tamaddun Islam yang runtuh

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....