Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Jumaat, 14 Januari 2011

Permohonan V. Sivakumar Cabar SPR Ditolak

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini pada Jumaat, menolak permohonan bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar dan lima lain untuk semakan kehakiman berhubung keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga DUN di negeri tersebut.
Hakim (Bahagian Rayuan Dan Kuasa-Kuasa Khas) Datuk Aziah Ali menolak permohonan itu dengan kos, yang akan ditafsirkan kemudian. Tiada alasan diberikan dalam membuat keputusan tersebut.
Keputusan itu dibuat dalam kamar, dan media dimaklumkan oleh Peguam Kanan Persekutuan, Datuk Kamaluddin Md Said dan juga peguam yang mewakili pemohon-pemohon, Datuk S. Ambiga.
Kronologi permohonan ini bermula pada 3 Februari 2009 apabila Sivikumar mengeluarkan notis kepada SPR bahawa berlaku kekosongan kerusi selepas menerima surat peletakan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi, Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) dan Datuk Hee Yit Foong (Jelapang).
Bagaimanapun, SPR enggan mengadakan pilihan raya kecil bagi mengisi kekosongan kerusi itu kerana meragui surat perletakan jawatan mereka.
Sivakumar memfailkan semakan kehakiman tersebut pada 10 Mac 2009 bagi mencabar keputusan SPR yang membuat keputusan tidak mengisytiharkan kekosongan ketiga-tiga kerusi DUN itu ekoran wakil kerusi berkenaan menjadi ADUN Bebas yang berikrar memberi sokongan kepada Barisan Nasional (BN).
Permohonan tersebut juga difailkan secara berasingan oleh bekas EXCO Perak, A. Sivanesan yang juga merupakan ADUN Sungkai - DAP, Chen Fook Chye (Keranji – DAP), Tai Sing Ng (Kuala Sepetang – Parti Keadilan Rakyat), Ahmad Sabry Wahab (Behrang) dan Foo Hon Wai (Jelapang).
Semua pemohon menamakan SPR sebagai responden dan memohon agar mahkamah mengeluarkan perintah SPR mengisytiharkan kerusi itu kosong berikutan berikutan peletakan jawatan wakil rakyat itu dan satu perintah injunksi untuk menghalang ketiga-tiga mereka bertindak, menjalankan dan melaksanakan tanggungjawab, fungsi dan tugas-tugas sebagai ADUN.

Mereka juga turut memohon writ bersifat "quo warranto" dikeluarkan kepada ketiga-tiga ADUN itu dengan memerintahkan kesemua mereka memberikan tunjuk sebab bagaimana kesemua mereka masih ADUN kawasan masing-masing dan bertindak menjalankan tanggungjawab, fungsi dan tugas sebagai wakil rakyat.
Jamaluddin dan Osman memenangi kerusi DUN atas tiket Parti Keadilan Rakyat manakala Hee atas tiket DAP pada pilihan raya umum 2008.
Mereka kemudiannya meninggalkan parti masing-masing dan memberi sokongan kepada Barisan Nasional sehingga mendorong kejatuhan kerajaan negeri pakatan pembangkang PAS-PKR-DAP pimpinan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.Mstar

Tiada ulasan:

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....