Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 15 Februari 2010

Karikatur Hina Nabi Muhammad : Umat Islam Oslo Bangun Membantah


Sebahagian besar penunjuk perasaan dalam kalangan umat Islam di Oslo Jumaat lalu berteriak marah gara-gara tindakan akhbar harian Dagbladet menyiarkan gambar karikatur Nabi Muhammad s.a.w yang menggambarkan baginda sebagai haiwan ternakan khinzir.

Perarakan bantahan untuk menyelar tindakan biadap kumpulan pengamal media akhbar tersebut dilakukan selepas menunaikan solat Jumaat di Dataran Universiti, Oslo sebelum menyambung bantahan penerbitan karikatur baginda itu.

Agensi berita The Associated Press (AP) melaporkan kira-kira 2,500 rakyat Norway beragama Islam, berarak di jalan-jalan sekitar pusat bandar Oslo untuk membantah sikap akhbar Norway tersebut.

Penunjuk perasaan turut melaungkan kalimah 'Allahuakbar' selain mengibarkan sepanduk yang mendesak masyarakat awam supaya segera memulaukan akhbar harian Dagbladet tersebut.


Pada 3 Februari lalu, akhbar Dagbladet menyiarkan sekeping gambar yang menunjukkan seorang lelaki sedang duduk di hadapan komputer dengan menggambarkan Nabi Muhammad sebagai khinzir.

Gambar tersebut turut disertakan dengan satu artikel yang mengatakan pengguna internet menyiarkan kenyataan menyakitkan hati tentang Islam dan Yahudi di halaman Facebook milik polis keselamatan Norway.

Lars Helle tidak pernah kesal!

Sementara itu, ketika dihubungi untuk mendapat penjelasan lanjut berhubung hal itu, Ketua editor Dagbladet, Lars Helle berkata, bahawa beliau tidak menaruh perasaan kesal kerana mencetak gambar yang menyinggung perasaan itu, malah beliau mengalu-alukan tunjuk perasaan yang diadakan semalam.

"Ia adalah satu ujian untuk masyarakat Norway sama ada ia akan jadi satu bantahan aman atau sebaliknya," katanya lagi.

Persoalan yang timbul di sini, siapakah Lars Helle untuk memberi ujian ke atas masyarakat Norway berhubung hal tersebut? Adakah dia Tuhan yang layak menguji kesabaran umat manusia?

Helle menambah lagi, bahawa Dagbladet juga tidak menerima sebarang ancaman secara langsung sejak ia menerbitkan karikatur tersebut.

Menurut beliau, seorang penggodam dari Turki telah mengakibatkan laman web akhbar tersebut terganggu selama dua jam pada malam Rabu lalu, namun beliau sendiri tidak pasti adakah pencerobohan tersebut mempunyai kaitan yang rapat ke atas sikap akhbar itu menyiarkan gambar karikatur berkenaan.

Di suatu sudut yang lain, para penunjuk perasaan itu berkata, mereka mahu tunjukkan kepada media Norway bahawa umat Islam di sini amat tersinggung dengan penyebaran gambar seumpama itu.

Menurut mereka, Islam mengharamkan sebarang imej yang menggambarkan Nabi Muhammad s.a.w walaupun gambar memaparkan sisi baik baginda kerana bimbang ia boleh membawa kepada pemujaan.Erapakatan

Tiada ulasan:

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....