Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Khamis, 5 November 2009

4 melompat 2 letak jawatan,PKR akan perketat pemilihan calon wakil rakyat-Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR - Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan memperketat proses pemilihan calon wakil rakyat dalam menghadapi pilihan raya akan datang supaya mereka yang tidak konsisten dengan parti tidak dipilih.

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menafikan terdapat segelintir wakil rakyat PKR tidak berkhidmat kepada rakyat dengan baik.

Menurutnya, dalam pilihan raya akan datang, katanya, parti perlu memperhalus proses pemilihan calon yang akan bertanding di atas tiket PKR dan calon tersebut mestilah mempunyai rekod yang baik dan berkelayakan.

“Saya tidak nafikan ada di kalangan wakil rakyat dari PKR tidak memberi khidmat dengan baik dan ada yang sudah melompat. Ini merupakan kesilapan parti memilih calon dahulu.

“Kita perlu perbaiki sistem pemilihan calon supaya dapat memastikan wakil rakyat yang dilantik dapat menjalankan tugas mereka dengan baik,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen semalam.

Sejak Pilihan Raya Umum Mac tahun lalu, beberapa wakil rakyat pembangkang telah keluar dari parti. Yang terbaharu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Kelang Badrul Hisham Abdullah.

Anwar berkata, beliau menemui Badrul Hisham 7 bulan lalu dan memberi nasihat dan tunjuk ajar kepadanya setelah terdapat laporan beliau tidak menjalankan tugas dengan baik.

Menurutnya, beliau tidak menafikan bahawa Badrul Hisham juga tidak hadir pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Jangankan sidang DUN, saya sendiri datang ke kawasan beliau pun beliau tidak muncul. Saya tidak nafikan bahawa beliau tidak menunjukkan prestasi yang sewajarnya,” katanya.

Mengenai penahanan bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainal Abidin oleh Jabatan Agama Islam Selangor, Anwar menyifatkannya tidak wajar kerana Asri layak beri ceramah agama.

Menurutnya, tujuan peraturan penceramah perlu mempunyai tauliah daripada kerajaan negeri adalah untuk memelihara Islam tetapi peraturan ini tidak perlu digunakan untuk menghalang seseorang mengeluarkan pendapat.

“Saya ada minta Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid (Ibrahim) supaya, jika perlu, meminta penjelasan daripada Jabatan Agama sembahkannya ke hadapan Sultan Selangor.

“Ini supaya dapat memastikan hukum Islam dan perlaksanaannya itu tidak mencerminkan imej yang tidak baik,” katanya.

Ketika ditanya mengenai perkembangan kes tuduhan liwat yang dihadapi, Anwar pihaknya tidak melengahkan proses perbicaraan itu, tetapi pihak pendakwaan tidak mahu menyerahkan bukti dan dokumen yang diperlukan.

“Kita bukannya mahu semuanya, tetapi sebahagian bukti dan dokumen yang ada. Ini laporan polis pun tidak diberi,” katanya. SH

Tiada ulasan:

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....