Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Khamis, 5 Ogos 2010

Ke Mana Perdana Menteri Kita?

Oleh Mohd Sayuti Omar
KENAPA tidak ada dengar berita ke mana Perdana Menteri yang kita sayangi Mohd Najib Razak bercuti? Sepi dunia Malaysia dua tiga hari ini bila Najib bercuti. Kerana ketiadaanya dia juga menyebabkan ada orang yang berani mempertikaikan slogan keramatnya 1 Malaysia. Ada yang kata orang tidak faham slogan berkenaan.

Ada pula yang kata masa diperlukan untuk menjelaskan slogan berkenaan. Kononnya slogan itu baik kerana ia digagas bersemangatkan perlembagaan negara, tetapi sayang ia tidak difahami dan dimengertikan. Semacam puji tetapi benci Najib saja kata-kata itu.
Najib diberikan bercuti ke luar negara 10 hari. Menjelang 1 Ramadhan Rabu depan beliau akan kembali. Ikut bersama tentulah isterinya, Rosmah Mansor. Rosmah selamanya tidak akan membenarkan Najib ke luar negara bersendirian. Malahan Najib menghadap Raja Abdullah Abdullah pun Rosmah kena hadir sama. Belum pernah dibuat orang - bertemu dengan Raja Arab isteri (perempuan) ikut bersama.

Tetapi itu berlaku kepada isteri Najib. Betapa sayangnya Najib tidak macam Abdullah Badawi atau pembesar lain, meninggalkan Jeanne Abdullah di luar sementara bekas PM itu jumpa Abdullah. Bertuahlah si Rosmah Mansor.

Ke mana Najib bercuti? Katanya ke Perancis? Untuk apa ke Perancis. Seorang teman saya memberi tahu Najib di panggil oleh pihak berkuasa Perancis untuk menjawab beberapa soalan berhubung dengan rasuah dalam pembelian kapal selam. Saya cepat-cepat menafikannya.

"Masakan Perancis memanggil perdana menteri kita?" kata saya menolak dakwaan itu. Saya kira kata-kata kawan itu adalah teridea dari pembangkang.

Dia berkeras menjelaskan apa yang beliau tahu. Tetapi saya berkeras menafikannya. Tidak logik. Jangan cuba burukkan Najib dengan rasuah itu. Ia tidak ada kena mengena. Kononnya pihak berkuasa Perancis sudah mula menyoal pihak-pihak tertentu. Skandal itu katanya memalukan Perancis.


Tetapi apa yang saya tahu mengenai Najib selepas di Perancis dia akan ke Rom. Di Rom dia akan berjumpa dengan Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud. Di sana Najib akan tonton teater. Sambil itu mereka berdua akan berbincang mengenai tarikh pilihan raya Sarawak.

Ini saya percaya. Sebab ada sedikit kekalutan di Sarawak. Taib Mahmud yang mulanya dikatakan akan membubar DUN Sarawak Jun lepas tidak berbuat begitu. Perkembangan di Sarawak menyebabkan Taib hilang keberanian dan keyakinan.

Bagi Najib pula pilihan raya Sarawak penting untuk mengukur sejauh mana populariti dirinya sebagai PM. Juga untuk ukur sejauh mana 1 Malaysia difahami dan diterima. Kalau Sarawak menang besar bermakna Najib akan terbuka hati untuk meminta parlimen di bubarkan tidak berapa lama selepas itu.

Sebaliknya kalau pilihan raya Sarawak nanti tidak berapa sihat, menyebabkan Najib dan UBN Semenanjung juga tidak berapa sihat. Ini menyebabkan pilihan raya umum ke-13 lambat lagilah.

Apakah keputusan perundingan antara Najib dengan Taib Mahmud kelak. Harap-harap kawan yang berada di Rom akan memberi tahu secepat mungkin. Saya di sini hanya dapat menilik jejak Najib dan Rosmah di dalam batil emas sahaja. Aduhai, Mat Maslan!

Tiada ulasan:

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....