Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Sabtu, 15 Mei 2010

Berapa kos gerak saraf BN burukkan kerajaan PAS?


 OLEH : Mohd Nasir Awang

Meluat sungguh melihat gelagat melebih-lebih para pemimpin dan pendokong Barisan Nasional (BN) sejak lebih seminggu lalu dalam reaksi mereka terhadap isu yang didakwa seorang penulis blog sebagai belanja besar gerak saraf PAS mempertahankan kerajaan negeri Kelantan pimpinan parti itu.
Penulis blog berkenaan sebelum ini pernah mencetuskan isu-isu kontroversi berhubung kerajaan Kelantan. Anehnya kelantangan beliau membuat pendedahan itu dan ini hanya setelah beliau ditamatkan perkhidmatan di Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK). Apakah tidak mustahil semua itu didorong kekecewaan peribadi dialaminya?
Mengambilkira kemungkinan itu, apa pun yang didedahnya selepas ini sepatutnya tidak lagi mengejutkan. Justeru, apabila pada 28 April lalu penulis blog berkenaan mendakwa pernah menerima peruntukan lebih RM4 juta dalam tempoh tiga tahun perkhidmatannya untuk kerja gerak saraf memastikan PAS terus kekal memerintah Kelantan, ia sepatutnya sudah diduga.
Dalam keadaan dilanda kekecewaan dan mungkin juga kegagalan mendapatkan apa yang dihajatinya, beliau bebas mengungkit apa sahaja termasuk mendakwa ditugaskan mewujudkan persepsi buruk bagi melemahkan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi. Pihak yang memberikan reaksi pula, khususnya dari BN-Umno, sepatutnya menerima pendedahan itu secara waras dan tidak terlalu meraikan luahan orang kecewa seperti itu.
Malang bagi negara kita, perkara sebegitu jarang berlaku di pentas politik. Perkara remeh-temeh pun kekadang dipanjang dan diperbesarkan. Sebab itu kita lihat reaksi dari pendokong BN amat melebih-lebih, malah sampai ke tahap kebudak-budakan.
Tambah malang lagi apabila usaha BN memanipulasi isu berkenaan turut disertai segelintir individu yang dinamakan sebagai ahli akademik dan tokoh agama (berdasarkan jawatan yang mereka sandang). Antara mereka ada yang bergelar profesor, berjawatan pensyarah dan timbalan dekan di universiti tempatan. Yang lain pula pernah memimpin badan dakwah Islam serta berpengalaman dalam politik, termasuk dalam PAS sendiri.
Keghairahan mereka ini ikut mempertikaikan kerja politik parti pembangkang sebenarnya menjatuhkan martabat keintelektualan mereka yang sepatutnya mengutarakan pandangan yang positif dan konstruktif bagi minda masyarakat. Malangnya, apabila mereka juga cenderung menerjah sebelah pihak dari perspektif yang ketara menguntungkan BN, ia meletakkan mereka setaraf dengan golongan penjuak dan pencacai bawahan Umno.
Sebagai golongan cerdik pandai, mereka sepatutnya tidak gopoh menerjah tak ketahuan hala berhubung sesuatu isu. Jika sudah gatal sangat mahu ikut menyibuk dalam isu politik pun, mereka sepatutnya berhati-hati sekira-kira tidak mencemarkan status mereka sebagai golongan yang dianggap tinggi daya fikir.
Tanpa daya intelektual setinggi mereka pun, kita mampu menganalisa isu tersebut secara adil dan objektif. Pertama, persoalan kesahihan dakwaan. Tadi sudah disebutkan bahawa latar belakang dialami seseorang wajar diambilkira dalam menilai apa yang didedahkannya.
Dalam kes dakwaan penulis blog tadi, mungkin lebih adil jika kita katakan ia tidak mustahil ada kebenarannya. Namun ia tidak semestinya betul seratus-peratus. Penafian pemimpin kanan PAS mengenai keterlibatan pemimpin parti dalam kes didakwa itu juga wajar diperhalusi.
Kedua, apakah kerja gerak saraf menjatuhkan parti lawan sesuatu yang salah dalam pertarungan politik? Apakah politik kita sangat bersih, adil dan bermaruah sehingga tidak ada walau sekelumit unsur-unsur jatuh-menjatuh di kalangan para pemainnya?
Reaksi ditunjukkan para pemimpin BN terhadap isu tadi menggambarkan seolah-olah mengadakan gerak saraf memburukkan parti lawan itu satu dosa besar. Seolah-olahnya BN tidak pernah terlibat, sama ada merancang atau melaksanakan agenda sedemikian. Amboi, baik sangatkah BN terhadap PAS dan parti pembangkang lain?
Mahu tidak mahu mesti kita akui betapa BN sendiri sebenarnya adalah juara merencanakan gerak saraf memburuk dan menjatuhkan parti lawan. Itulah kerja turun-temurun kalangan pemimpin dan pendokong BN.
Apa yang tidak pernah dibuat BN untuk memastikan kerajaan pimpinan PAS di dua buah negeri, Kelantan dan Terengganu, kembali ke pangkuannya? Tak usah berbohong kepada rakyat kononnya Kelantan jatuh semula ke tangan BN pada 1978 dan Terengganu dua kali dirampas semula BN pada 1961 dan 2004 menerusi kaedah politik bermaruah. Semua pengkaji, pemerhati dan pemain politik tahu betapa kotornya gerak saraf BN dan betapa jahatnya strategi parti itu dalam ketiga-tiga peristiwa tersebut.
Soalnya, pernahkah kita semua, terutama para intelek, ahli akademik, penganalisis politik dan golongan yang kononnya mengutamakan politik bermaruah di negara kita ini bertanya berapakah kos kerja-kerja gerak saraf BN memburukkan kerajaan PAS di kedua-dua negeri itu? Apakah hanya RM4 juta
? Lagi, sebanyak mana pun BN perhabiskan untuk itu, apakah ia bukan duit rakyat? Masakan ahli akademik dan tokoh agama negara kita pekak dan buta sehingga tidak tahu betapa BN sepanjang masa memanipulasi segenap jentera kerajaan dan peruntukan kementerian demi memastikan parti itu terus kekal memerintah negara?
Justeru, apa perlu penjuak BN kecoh jika perkara sama dilakukan parti lawan?

Tiada ulasan:

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....